„Şcoala altfel” la Muzeul de Artă
Cu ocazia noului program educaţional Şcoala altfel – implementat în premieră la scară naţională de Ministerul Educaţiei – în săptămâna 2-6 aprilie Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi-a deschis porţile încă de luni dimineaţa (zi în mod tradiţional închisă pentru activităţile publice), spre a-i primi pe dascălii şi elevii doritori să pătrundă în lumea selectă a artei plastice. De la primele ore ale dimineţii muzeul a fost „asaltat” de tineri curioşi, interesaţi şi deschişi să pătrundă într-o lume mai puţin necunoscută. Pentru marea majoritate, acesta a fost cel dintâi contact nemijlocit cu exponate originale din domeniile picturii de şevalet, sculpturii, graficii şi artei decorative.
Pentru o fructificare eficientă a programului Şcoala altfel, Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi-a dat mâna cu grădiniţe, şcoli, şi licee din Baia Mare şi din judeţul Maramureş într-un demers generos din punctul de vedere al educaţiei nonformale, un demers cu un semnificativ potenţial de efecte formative. Pe lângă lărgirea orizontului educativ estetic, un alt obiectiv important asumat de muzeul nostru a fost şi acela al consolidării legăturilor cu instituţiile de învăţământ din reţeaua judeţeană, astfel încât să poată fi proiectate legături cu un caracter permanent, extinse dincolo de limitele propriu-zise ale programului Şcoala altfel.
Întregul personal al muzeului a fost mobilizat în îndrumarea, ghidarea şi supravegherea activităţilor de vizitare, primindu-i şi asistându-i cu căldură pe dascăli şi elevi. Timp de cinci zile spaţiile noastre expoziţionale au împrumutat mult din vivacitatea şi veselia tinerească specific adolescentină. Ne-am bucurat de micile uimiri atunci când erau „descoperite“ înfăţişările mai vechi ale unor spaţii băimărene cunoscute din zilele de azi. Am răspuns multor întrebări legate de personalităţi artistice mai puţin cunoscute. Ne-am străduit să explicăm de ce, uneori, „copacii pot fi violeţi“! La capătul „excursiilor“ de cinci zile prin lumea artei băimărene, concluzionăm că deschiderea generaţiei tinere înspre frumosul încorporat în lucrări de artă vizuală este evident pozitivă, favorabilă. Ceea ce rămâne de făcut pe mai departe este să transformăm în „regulă“ (adică în regularitate!) „excepţia“ (adică singularitatea efortului educativ artistic prin unica frecventare anuală a spaţiilor expoziţionale de artă în săptămâna Şcolii altfel).
Am pledat insistent, atât în faţa dascălilor cât şi a tinerilor vizitatori, în susţinerea ideii de a se stimula efortul sistematic al vizitării şi revizitării expoziţiilor noastre de artă. În dialogurile concluzive pe care le-am purtat cu o bună parte dintre profesorii organizatori (le-am purtat, desigur, în afara tururilor de grup!), am subliniat observaţia că un tânăr care se află întâmplător în faţa unei opere de artă şi care este lipsit de orizontul de pregătire culturală minimală pentru a îi accesa înţelesurile şi mesajele, nu trage toate foloasele posibile, ci dimpotrivă, o astfel de împrejurare poate să-i creeze o stare de inhibiţie care, în viitor, riscă să se regăsească în refuzul contactului cu orice lucrare de artă. Or, o asemenea consecinţă este cu totul de nedorit. Posibilul „antidot“ (fireşte nu singurul din Baia Mare, dar cu siguranţă cel mai amplu, bogat şi divers) îl reprezintă Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi ale sale creaţii artistice aflate în prezentarea permanentă şi în demonstraţii expoziţionale cu caracter temporar.
Cu speranţa că mesajele noastre au fost şi vor fi receptate adecvat în mediul preuniversitar maramureşean, rămânem cu porţile şi inimile deschise în aşteptarea viitoarelor întâlniri deschise cu publicul nostru tânăr.
Programul anual «Noaptea muzeelor» poate fi un astfel de binevenit prilej în cursul lunii mai!
Emeşe Bonta