Image Alt

Béla Ivanyi Grunwald (1867 –1940) – La scăldat

Grundwald La scaldat

Béla Ivanyi Grunwald (1867 –1940) – La scăldat

Béla Ivanyi Grunwald a început studiile artistice sub îndrumarea lui Székely Bertalan şi a lui Károly Lotz la Academia de Arte Frumoase din Budapesta (1882-1886) A continuat studiile la München între 1886-1887 şi la Academia Julian din Paris (1887-1890). Din 1891 el a lucrat din nou în München. A călătorit în Egipt, unde a pictat mai multe lucrări oriental-tematice. Început din 1889 a participat la expoziţii regulate la Palatul de Artă din Budapesta.

În 1896, împreună cu Simon Hollosy şi cercul său de artişti a ajuns la Baia Mare, aici devenind un membru important al coloniei artiştilor de la Baia Mare. După plecarea lui Hollosy în 1901 a devenit unul dintre profesorii de la Academia Liberă de Pictură. La Salonul Internaţional din Budapesta în 1909 a avut un mare succes. A cerut de la primarul oraşului de Kecskemét, să înfiinţeze o colonie de artişti. Astfel, între 1911-1918 a condus colonia şi a lucrat  la Kecskemet. După 1920 a trăi în California, şi picta aproape de lacul Balaton în timpul verii. In acel an el a fost printre fondatorii Societăţii Merse. Din 1928 el a fost preşedinte al Asociaţiei Pictorilor din Szentendre.

Grundwald La scaldatBéla Ivanyi Grunwald (1867 –1940) – La scăldat
Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Ivanyi Grunwald, a dovedit de-a lungul creaţiei sale ca a fost conştient de evoluţia diferitelor curente ale modernismului. La începutul creaţiei sale el a fost influenţat de naturalismul francez. Căutarile sale în timp îl distanţează de influenţa Bastien Lepage, artistul concentrându-se pe efectele de schimbare atmosferă. Din această perioadă avem la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» lucrarea La scăldat. El a subliniat aici starea de spirit produsă de lumină într-un anumit moment al zilei prin culori luminoase, nu în întregime tipice picturii de la Baia Mare. Treptat, subiectele sale au fost luate din mediul său imediat, iar figura umană este prezentată ca o parte integrantă a peisajului. Suprafeţele picturale aveau să se aplatizeze păstrând totuşi volumetria, picturalitatea rămânând însă dominantă în detrimental influenţelor seccesion. În ultimii ani, Grunwald a pictat imagini cu mişcare a personajelor tipice baroc, apoi simple şi realiste naturi statice şi imagini cu ţigani. Creaţia din această perioadă a fost mai puţin semnificativă.

La scaldat este una din lucrarile pe care Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» o etalează în expoziţia permanentă. O evidentă modernitate se degajă din această lucrare, singulară ca şi stil în colecţia de muzeului. De la clar-obscurul lucrărilor La piaţă sau Târg şi Volonistul, de la savoarea cromatică a tonurilor exaltante a lucrării Cântăreţ în peisaj, sau de la muzicalitatea platitudinile acordurilor de influenţă seccesion din Personaje în peisaj băimarean, Ivanyi Grunwald exaltă lumina într-un mod pe care impresioniştii au făcut ca aceasta sa dirijeze şi să concentreze atenţia asupra atmosferei cu care să acorde importanţă felului în care lumina solară defineşte forma. Tuşa fragmentată, caracteristică impresionismului o găsim prezentă în această lucrare.

Artistul preferă sa pună în evidenţă decorativismul vestimentar în dialog cu formele anatomice feminine, astfel, din perspectivă europeană, regăsim ceva din exotismul lui Gaugain. Integrarea personajelor în peisaj se face prin plasarea celor trei personaje feminine în prim plan pe fundalul de planuri care se succed pe orizontală până aproape de marginea superioară a tabloului. Construite pe o diagonală ascendentă, cele trei personaje seminude degajă senzualitate.

Lucrarea lunii februarieLucrarea lunii februarie 2015

Contrastele cromatice şi valorice mai evidente în primul plan reverberează în planurile secundare. Roşul şi verdele ce se exalta în primul plan, sunt reluate prin pasaje de albastru deschis, şi ocru. Se detaşează siluetele celor trei femei pe albastrul apei, iar succesiunea planurilor întăreşte iluzia perspectivică. Ritmica şi liniile de forţă crează o compozitie închisă în partea inferioară. Doar peisajul se desfăşoară dincolo de limitele tabloului.

Primul personaj din stânga, prin dispunerea pe diagonală ne dirijează privirea spre personajul central, singurul căruia i se poate vedea faţa, iar personajul din dreapta, încheie ritmul. Carnaţia nu este modelată doar de valori cromatice. Găsim în afara ocrurilor specifice materialităţii tonuri de violet, galben, verde. Întreaga compoziţie, raporturile între motive devin pretext pentru etalarea virtuozităţii picturale ale lui Grunwald.

Liniile ascendente sunt reluate în partea de mijloc, mai puţin dinamice, pentru ca în partea superioară spaţiile şi volumele să fie delimitate în limitele staticului orizontalelor, suprafeţele fiind vibrate de fragmentarea pensulaţiei. Diagonala drumului ne dirijează spre casa albă din fundal.

O lucrare solară, dar în acelaşi timp o lucrare care conţine toate atributele cromatice ale picturii de la Baia Mare.

Béla Ivanyi Grunwald a rămas în conştiinţa publicului şi a criticii asupra fenomenul artistic băimărean, una dintre cele mai proeminente figuri, care prin creaţia sa a influenţat spiritul creator al comunităţilor de artişti care au legiferat prestigiul acestui centru artistic în cele doua dimensiuni atributive ale sale: tradiţionalistă şi inovatoare. Solida sa creaţie, marcată de specificităţile caracteristice însuşirii şi promovării valorilor necesare şcolirii şi autoşcolirii este marcată de framântări creatoare, de schimbări şi înnoiri, de acumulări, renunţări şi inovări, care definesc parcursul unui mare artist şi întemeietor.

 

Dr. Dorel Topan

Post a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Marți-Duminică: 10:00 ‒ 17:00
Accesul ultimului vizitator se face la 16:30
Luni: închis

7 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
6 lei – expoziţia permanentă
2 lei – expoziţia temporară
20 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

3 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
2 lei – expoziţia permanentă
1 leu – expoziţia temporară
20 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

Sari la conținut