Image Alt

„𝐏𝐚𝐬 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐮𝐱” – expoziție retrospectivă de excepție

„𝐏𝐚𝐬 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐮𝐱” – expoziție retrospectivă de excepție

Personalități artistice veritabile, artiști băimăreni, profesori dedicați și entuziaști, adevărați mentori pentru generațiile formate, cu rezultate uimitoare pe ambele planuri, artiști și profesori ai „perioadei de deschidere”, după cum s-a exprimat însuși artistul. Cariera profesorală a acestora a fost una distinctă în peisajul artistic al orașului Baia Mare, fiind completată, asemeni marilor profesori, prin stimularea creșterii personale a discipolilor și modelarea peisajului artistic al generației noastre, la nivel local, național și internațional.

Judit Crăciun, născută în 14 mai 1946 în Baia Mare, și-a început cariera artistică la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secția ceramică, promoția 1971, clasa prof. Mircea Spătaru, Ana Lupaș. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania din anul 1990, iar între anii 1971-2009 a fost profesor de ceramică la Liceul de Artă din Baia Mare, azi Colegiul de Arte din Baia Mare.

Gheorghe Crăciun, născut în 13.04.1946 în Baia Mare, a urmat același drum în devenirea artistică, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj, secția ceramică, promoția 1971, clasa prof. Mircea Spătaru, Ana Lupaș. În 1973 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, între anii 1990-1993 a fost președintele U.A.P. din Baia Mare, iar între anii 1973-2012 a fost profesor de desen, sculptură și ceramică la Liceul de Artă din Baia Mare.

Activitatea artistică deosebită le-a fost recunoscută pe plan local și național de-a lungul întregii cariere. Printre numeroasele premii acordate celor doi, menționez faptul că Judit Crăciun a fost distinsă în 2019 cu Premiul pentru Ceramică la Bienala de Decorativă „Pigmento, între uzanțe și experiment”, iar în 2022 s-a aflat pe lista scurtă a artiștilor cu lucrări achiziționate de Muzeul Național de Artă Contemporană din România.

De asemenea, confirmarea artistică a acestora a apărut în literatura de specialitate în textele lui Gheorghe Vida, Negoiță Lăptoiu, Cosmin Năsui, Mihai Drișcu, Adrian Silvan Ionescu, Ioana Gruiță Savu sau Nemeth Juli.

Expoziția  „Pas de deux” deschisă la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» este construită pe ideea unei retrospective ce include și creații artistice noi, nemaiexpuse până acum. Această expoziție s-ar fi cerut mai amplă, dacă spațiul expozițional ar fi permis-o, pentru aprecierea ei la adevăratele dimensiuni artistice și în formele ei diferite abordate la cel mai înalt nivel de Judit și Gheorghe Crăciun. Cu experiența nenumăratelor expoziții locale, naționale și internaționale, cei doi artiști ne prezintă și de această dată un tandem remarcabil de creații artistice realizate prin prisma unor tehnici diverse, a unor materiale și modalități diferite de reprezentare, de la ceramică la grafică și pictură, de la obiect la instalație. Ceramiști prin vocație, ne oferă prin creația lor înțelesuri subtile ale frumosului, ale jocului formelor geometrice sau ale discursului artistic printr-o versatilitate ce le permite să exploreze diversele forme, texturi și tehnici, încurajând o apreciere mai profundă a măiestriei și a procesului artistic, totodată ancorat la realitatea imediată și la experiențele lor de viață.

Prin titlul acestei expoziții și, mai cu seamă, prin acest tandem artistic extrem de echilibrat și reușit, ne apare naturală asocierea întregii activități expoziționale a artiștilor cu baletul ( „pas de deux” semnificând „un parteneriat complet din punct de vedere fizic, mental, muzical şi artistic între doi dansatori”), un duet cu care artiștii se identifică, ambele forme de expresie artistică necesitând creativitate. Cei doi artiști, asemeni dansatorilor de balet își urmează propriul drum al creației, alăturându-se într-un parteneriat complet pe scena expozițională. Aceștia experimentează adesea noi tehnici, caută noi forme de exprimare, bazându-se pe o tehnică riguroasă dobândită prin muncă asiduă pentru a depăși limitele artei lor și pentru a-și împlini forța creatoare prin experiențe unice, emoții veritabile și interpretări ancorate în social. Ambele forme de artă necesită un simț al timpului și al echilibrului, simț ce străbate, în cel mai fericit mod,  întregul spațiu expozițional dedicat expoziției „Pas de deux”, prin intermediul unei adevărate pledoarii pentru artă, de la cele mai recognoscibile forme ale ei până la cele mai diverse și profunde forme de exprimare.

Una dintre posibilele impresii ce se afirmă la o primă vizitare a expoziției este cea a unei veșnice prospețimi, a unei complexități creatoare și a unui volum de muncă impresionant. Judit și Gheorghe Crăciun declară faptul că și-au menținut prospețimea exprimării și creația artistică mereu tânără datorită generațiilor de elevi alături de care au parcurs o bună parte din viața lor de artiști. Un frumos omagiu adus elevilor din partea celor doi mentori.

Parcurgând expoziția, ne delectăm cu peisajele realizate de aceștia, sensibile și rafinate, încadrate absolut pe linia adevăratei moșteniri a renumitului plein-air băimărean, ne familiarizăm cu jocul formelor Juditei Crăciun, a căror materialitate și finisaje, stăpânite cu o tehnică perfectă, adăugă profunzime și dimensiune fiecărei creație în parte. Gheorghe Crăciun ne invită să interacționăm cu unele din creațiile lui, surprinzându-ne prin ingeniozitate și mesaj, acesta rămânând fidel crezurilor și personalității lui redutabile. Obiectele și instalațiile acestuia creează o prezență puternică, combină perfect formele de artă captând atenția și transformând spațiul expozițional.

Vă invităm să vă bucurați aceste zile de inedita expoziție a celor doi artiști băimăreni, Judit și Gheorghe Crăciun, care merită din plin să fie „mai bine cunoscuți și iubiți pentru contribuția lor la arta românească”, după cum a afirmat, pe bună dreptate, Cosmin Năsui, curator, istoric și critic de artă, fost elev al celor doi profesori, în deschiderea vernisajului. Expoziția mai este deschisă până duminică, 16 iulie, inclusiv.

Vă așteptăm!

Pop Raluca Cristina
muzeograf

 

Post a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Marți-Duminică: 10:00 ‒ 17:00
Accesul ultimului vizitator se face la 16:30
Luni: închis

12 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
10 lei – expoziţia permanentă
5 lei – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

3 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
2 lei – expoziţia permanentă
1 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

6 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
5 lei – expoziţia permanentă
3 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

Sari la conținut