Image Alt

Despre noi

Muzeul Judeţean de Artă

Centrul Artistic Baia Mare

Instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș

Misiune

Muzeul nostru este o instituție culturală care urmărește îndeplinirea eficientă funcțiilor muzeelor (așa cum sunt prevăzute de cadrul legal): colecționare, conservare, expunere și facilitare a accesului la patrimoniul cultural, precum și crearea unei legături puternice, bazate pe înțelegere reciprocă și colaborare cu membrii comunității din care face parte.

Scurt istoric

Clădirea în care funcționează, începând din 1984, a fost ridicată în 1748, fiind modernizată în decursul vremii. Ultimele lucrări majore de modernizare au fost realizate în perioada 2007-2011 odată cu transformarea muzeului în instituție independentă, importante resurse financiare fiind investite de Consiliul Județean Maramureș în scopul reabilitării la standarde europene.

De la 195 de piese înregistrate în anul 1960, când a fost înființată Colecția de artă românească modernă și contemporană în cadrul Muzeului Regional Maramureș, în prezent s-a ajuns ca, prin achiziții, transferuri și donații, în patrimoniul muzeului să existe peste 3.900 de lucrări de artă, în ultimii patru ani dezvoltarea colecțiilor înregistrând aproape 500 de noi piese. Majoritatea covârșitoare a acestora (pese 94%) sunt semnate de artiști care au activat în cadrul Centrului Artistic Baia Mare. Li se adaugă valoroase piese de artă modernă şi contemporană românească, precum și câteva lucrări ce ilustrează arta europeană din sec. XVIII-XX. Din 1993, prin organizarea unor tabere internaționale de pictură de către Inspectoratul pentru cultură Maramureș, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi Filiala Baia Mare a U.A.P., colecțiile muzeului s-au îmbogățit și cu un valoros nucleu de artă contemporană universală.

Pe parcursul existenței mișcării artistice la Baia Mare s-a consolidat una dintre cele circa 40 de reputate „colonii” europene de la cumpăna secolelor XIX-XX, fiind printre puținele în care viaţa artistică s-a desfăşurat neîntrerupt timp de mai bine de un secol, aici lucrănd peste 3.000 de artişti plastici din ţară şi din spaţiul central şi est-european. Mulţi dintre artiştii activi la Baia Mare au participat la prestigioase expoziţii internaţionale, fiind distinşi cu cele mai mari premii. Unii dintre ei au făcut parte, la vremea respectivă, din mişcări de avangardă, expunând alături de nume celebre în plastica europeană.

Dată fiind unicitatea sa în cadrul reţelei muzeelor de profil din România, din 2001, instituţiei i s-a conferit denumirea de Muzeul de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», iar din septembrie 2006 denumirea oficială a instituţiei este aceea de Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

 

Dr. Tiberiu ALEXA, director

Dr. Ioan A. NEGREAN, şef birou programe educaţionale-marketing

Comments

 • 09/06/2016
  reply

  Kováts Katalin

  Örömmel vettem részt a virtuálís kiállításon, köszönöm a lehetőséget.
  Egy megjegyzésem lenne:
  P.KOVÁTS GÉZA nagybányai festőművész és grafikus önarcképe mellett és a szöveg végén az apróbetüs részénél a nevet javítsák ki.

  Helyesen így van írva:

  P.KOVÁTS GÉZA 1908. +1956.
  Előre is köszönöm, Kováts Katalin, a művész leánya

  • 24/07/2017
   reply

   Buna ziua, sunt interesata sa gasesc un pictor care ar fi dispus sa initieze in pictura o fetita de 14 ani foarte talentata .Este eleva la Colegiul National Vasile Lucaciu si ii place foarte mult sa deseneze, sau daca aveti cursuri in acest sens. Ma puteti contacta pe email relimota@yahoo.com, sau la telefon 0742504506 sau 0362407004. Multumesc anticipat.

Post a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Marți-Duminică: 10:00 ‒ 17:00
Accesul ultimului vizitator se face la 16:30
Luni: închis

12 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
10 lei – expoziţia permanentă
5 lei – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

3 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
2 lei – expoziţia permanentă
1 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

6 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
5 lei – expoziţia permanentă
3 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

Sari la conținut