Image Alt

Jean Alexandru Steriadi – Peisaj cu turn

Jean Alexandru Steriadi Peisaj cu turn

Jean Alexandru Steriadi – Peisaj cu turn

Jean Alexandru Steriadi (n. 29 octombrie 1880Bucureşti, d. 23 noiembrie 1956, Bucureşti) a fost pictor şi grafician român, profesor universitar la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti.

A studiat la cu G.D. Mirea în cadrul Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, între anii 1896 – 1901, apoi la Academia Regală din München şi apoi la Paris. A condus Muzeul Aman, apoi Muzeul Kalinderu şi a fost profesor la Şcoala de Arte Plastice din Bucureşti. Steriadi este iniţiatorul şi promotorul saloanelor de alb-negru în grafică. A fost o vreme preşedintele Societăţii „Tinerimea artistică„.Pictura lui Steriadi este caracterizată de o luminozitate delicat nuanţată, în manieră impresionistă.

Despre Steriadi ştim ca a fost prezent la Baia Mare cel puţin în doua rânduri: cu o expoziţie în 1939, iar în 1948, a pictat aici împreună cu studenţii săi.

Jean Alexandru Steriadi Peisaj cu turnJean Alexandru Steriadi, Peisaj cu turn
Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Lucrarea Peisaj cu turn este o achiziţie recentă a Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Ea a fost reperată la Casa de licitaţii Goldart în 2013 de către dr. Tiberiu Alexa şi achiziţionată în acelaşi an. Identificarea toponomiei reprezentate în acest tablou a dus la concluzia că în 1948 (anul datării) Steriadi a activat la Baia Mare, fapt necunoscut în ultimele decenii.În acelaşi an Steriadi a devenit membru de onoare al Academiei Române.

 Peisajul, spre deosebire de desenul si de portretistica lui Steriadi – unde rigoarea este autoimpusă – lasă loc unei libertăţi a expresiei plastice în care savoarea acordurilor cromatice ia locul rigidităţii formelor. Peisaj cu turn este o lucrare a la prima, la care în tuşa picturală putem desluşi un demers fără reveniri sau corectări ulterioare.

Pasta picturală s-a aşternut peste grundul pânzei care se poate întrezări printre pensulaţii printr-o gestică plină de prospeţime. Este o tehnică specifică impresionismului, prin care artistul transpune pe pânză trăirile sale spontane în faţa peisajului. O tehnică care obligă artistul la o execuţie rapidă, determinată de schimbările pe care lumina naturală le impune, de cele mai multe ori, pictorul asistând la transformări rapide ale culorii şi nuanţelor cromatice ale motivelor, în funcţie de direcţia, intensitatea şi claritatea luminii solare.

În cazul lucrării de faţă avem un peisaj luminos, pictorul fiind influenţat de experimentele spaţiului geografice sudice pe care le-a explorat de-a lungul creaţiei sale, dar putem identifica şi elemente secifice picurii baimărene în contrastele verde-orange în suprafaţa mediană a tabloului. Este un peisaj care degajă linişte prin luminozitatea sa, prin acordurile sale valorice discrete, prin acordurile cromatice lipsite de stridenţe, dar, mai ales prin raporturile echilibrate dintre suprafeţele care descriu planurile compoziţionale. Aceste raporturi tind spre egalizare între suprafeţele planurilor desfăşurate prin suprapuneri orizontale.

Lucrarea lunii oct 2014Lucrarea lunii octombrie 2014

Planul superior, este delimitat la jumătatea spaţiului plastic, deasupra gardului care desparte planul apropiat de celelalte planuri. Austeritatea prim-planului este compensată de densitatea de elemente din planul secund, în care copaci şi case se desfăşoară într-o ritmică de acorduri verde-orange-ocru, într-o relativă omogenitate volumetrică. Doar Turnul Ştefan, emblematic pentru oraş, se proiectează singular pe cerul liniştit, uşor vibrat. Cerul pulsează de lumina care învăluie toată materialitatea motivelor ce se desluşesc prin prin rafinate contraste valorice în care negrul este evitat conform reţetei impresioniste.

Peisaj cu turn este, fară îndoială, un peisaj de stare, în care artistul a urmărit transpunerea şi transmiterea propriilor sentimente în faţa unui cadru din natură, iar sinceritatea cu care este redat ne poate face să presupunem că tabloul a fost realizat în plen-air.

Nu pitorescul este miza acestui tablou, în care identificăm un singur element de toponomie recognoscibil (turnul), ci o stare de complicitate cu natura. O stare de linişte şi de bucurie  a unei contemplaţii imediate, nealterate de impulsuri prestabilite sau de elaborări ulterioare.

Alexandru Steriadi  a fost unul dintre artiştii de primă mână din România care a activat la Baia Mare. Faima şi importanţa culturală a acestui oraş a atras de-a lungul vremii artişti importanţi, care îşi legitimau prin prezenţa şi activitatea lor aici un punct de referinţă în cariera lor.

 

Dr. Dorel Topan

Post a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Marți-Duminică: 10:00 ‒ 17:00
Accesul ultimului vizitator se face la 16:30
Luni: închis

12 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
10 lei – expoziţia permanentă
5 lei – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

3 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
2 lei – expoziţia permanentă
1 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

6 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
5 lei – expoziţia permanentă
3 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

Sari la conținut