Tabăra „PUNTE” în Maramureș
Vineri, 4 august 2023, 40 de elevi olimpici din cele 3 raioane din Republica Moldova și din Maramureș, alături de 12 profesori însoțitori și reprezentanți din partea Consiliilor Raionale Hîncești, Strășeni și Ungheni, au vizitat Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» în cadrul proiectului „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.
Pe parcursul vizitei, aceștia au fost ghidați de către managerul muzeului, domnul Strebeli Robert, care le-a prezentat aspecte referitoare la istoricul muzeului și al colecțiilor de artă deținute, precum și lucrările expuse în cadrul expozițiilor «Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene între tradiții și inovații» și «Capodopere ale artei băimărene din colecții private».
Tabăra PUNTE s-a deschis oficial luni, 31 iulie 2023, la ora 10.00, cu participarea reprezentanților Consiliului Județean Maramureș, în calitate de gazdă și organizator, din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, în calitate de finanțator, precum și din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și a raioanelor înfrățite din Republica Moldova, în calitate de parteneri în proiect.
Pe lângă vizita la muzeul nostru, elevii olimpici au avut parte în cadrul taberei de o serie de ateliere tematice cum ar fi: atelier de vacanță „Românii – origini și istorie, limba română care ne unește”, ateliere de lucru cu meșteri populari maramureșeni ”Valorificarea și păstrarea moștenirii culturale”, atelier de vacanță „Literatură și cinematografie”, atelier de lucru cu meșteri populari „Moștenire vie – învață și du mai departe”. Totodată, olimpicii au vizitat principale atracții culturale și istorice din Maramureșul istoric, sub egida „Descoperă România – descoperă Maramureșul”.
Și pentru că evenimentele din Ucraina sunt în derulare și reprezintă realitatea cotidiană, participanții au avut ocazia să intre în contact cu acest subiect prin activitatea „Solidari în Europa – valori care ne unesc” organizată în colaborare cu asociațiile ASSOC și YMCA România.
Proiectul „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și are ca obiectiv principal promovarea și susținerea excelenței în educație în rândul elevilor de liceu olimpici la limba română și istorie din raioanele Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova, prin conectarea interregională cu tineri olimpici din județul Maramureș. Bugetul total al proiectului PUNTE este 230.582,10 lei, din care finanțarea nerambursabilă din partea DRRM este de 219.602 lei, iar cofinanțarea CJMM este de minim 5% din bugetul acordat de DRRM, în valoare de 10.980,10 lei. Parteneri în proiect sunt Consiliile Raionale înfrățite: Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, instituțiile subordonate ale CJMM în domeniul culturii – Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, precum și două ONG-uri, YMCA România și Asociația ASSOC.
Informații suplimentare pot fi obținute de la manager de proiect, Margareta Căpîlnean, margareta.capilnean@maramures.ro sau expert comunicare proiect, Gheorghe Paul Szaniszlo, paul.szaniszlo@maramures.ro. Proiectul este implementat de echipa Consiliului Județean Maramureș din cadrul Biroului Relații publice, secretariat ATOP și relații internaționale.
Advertoriale SEO
Municipal Sighetul Marmatiei, Primaria Baia Mare, Primaria Sighetu Marmatiei, Primaria Vakra, Drept Exclusiv al SC Microstar SRL si asociatiile ASSOC si YMCA Romania.
Comentariul meu este: Superba initiativa! Este exact ceea ce inseamna legaturi stranse educationale si culturale, mai ales intre Republica Moldova si Romania. Felicitari pentru eforturile depuse si acest turneu de excelenta.