Image Alt

Despre culoare și sunet…în tandem

Despre culoare și sunet…în tandem

 

Parafrazându-l pe geniul fascinant al Rinascimento-ului italian, Leonardo da Vinci, „poetul este inferior pictorului în reprezentarea lucrurilor vizibile – și inferior muzicantului în reprezentarea lucrurilor nevizibile”, legătura indisolubilă dintre arta sunetelor, formelor și culorilor rămâne una dintre constantele referințelor culturii noastre universale.

În acest context interpretativ se încadrează tandemul evenimentului cultural-artistic organizat de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»: recital voce și pian digital în cadrul One Jazz Festival, ediția a IV-a, Laura Orian, respectiv vernisajul expoziției personale de pictură și sculptură a artistului plastic băimărean, Paul Covaci. Expoziția este curatoriată de directorul muzeului, dl. Strebeli Robert, calitate în care va susține și cuvântul de deschidere al discursului plastic ce gravitează în jurul titlului generic extrem de sugestiv, OMUL RECENT (sâmbătă, 22.10.2022, ora 11.00, la sediul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», din str. 1 Mai, nr. 8).

Având în vedere faptul că muzeele, ca panteon al comunității, joacă un rol fundamental în reziliența societăților, subiectul a devenit de actualitate nu doar în urma eforturilor instituționale de a recupera activitatea muzeistică perturbată de pandemie ci, și din nevoia exercitării funcției sale recreaționale, ca spațiu de loisir. Astfel, activitatea recentă a muzeului nostru, precum și cele viitoare, susțin pledoaria președintelui ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor), doamna Emma Nardi, rostită cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor din 2021, potrivit căreia: „Muzeele reprezintă punți între oameni și culturi. Acestea promovează participarea și diversitatea prin inovare și experiment și, totodată, răspund provocărilor sociale, economice și de mediu ale unui prezent tot mai problematicʺ (https://icom.museum/en/news/international-museum-day-2021-president -message).

Programul cultural-artistic mai sus menționat răspunde astfel tendinței actuale prin care muzeele încearcă să devină adevărate centre culturale, ceea ce impune ca, pe lângă zona de expunere, să existe funcțiuni complementare, de natură culturală, educativă și de recreere. El se adresează unui public larg, cu interese diferite, dar în același timp se constituie într-un ansamblu coerent și original, în care coexistă organic sunetul, culoarea și forma.

De aceea, meta-evenimentul poate fi perceput ca unul al schimbării instituționale, efectuată nu doar spre binele comunității muzeale, ci și în beneficiul vizitatorilor, al publicului băimărean iubitor și consumator al actului cultural-artistic de profunzime și calitate.

 

Dr.Botiș Eniko

Post a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Marți-Duminică: 10:00 ‒ 17:00
Accesul ultimului vizitator se face la 16:30
Luni: închis

12 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
10 lei – expoziţia permanentă
5 lei – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

3 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
2 lei – expoziţia permanentă
1 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

6 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
5 lei – expoziţia permanentă
3 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

Sari la conținut