Image Alt

Eugen Gâscă (1908-1989) — Podul din Baia Mare (1930)

Eugen Gâscă (1908-1989) — Podul din Baia Mare (1930)

Eugen GÂSCĂ Sursa: Enciclopedia artiştilor români contemporani, Editura ARC 2000, vol. I, pag. 87

Eugen GÂSCĂ               Sursa: Enciclopedia artiştilor români contemporani, Editura ARC 2000, vol. I, pag. 8 

Eugen Gâscă s-a născut la Grindeni-Cristur (județul Mureş) în 27 mai 1908 și a trăit până în iulie 1989 când a încetat din viață la București. Studiile de specialitate le-a început la Școala de arte frumoase din Cluj în perioada 1928-1930, unde a fost îndrumat de profesorii Catul Bogdan, Anastase Demian și Alexandru Popp. Tot în 1930, i s-a consemnat prezența la Școala de vară de la Baia Mare, unde participă împreună cu alți colegi de la Cluj. În același an Școala de arte frumoase din Cluj s-a închis și a fost mutată la Timișoara, iar Eugen Gâscă și-a întrerupt studiile pentru a-și satisface stagiul militar. Și-a continuat apoi studiile la Academia de Arte Frumoase din București (1932-1934) unde a beneficiat de îndrumarea pictorului Constantin Artachino. Prima sa expoziție personală a fost deschisă la Cluj în 1934. Ulterior a expus la câteva manifestări plastice colective în București (1936), la Sinteza Plastică Ardeleană de la Cluj (1939) și la Saloanele Oficiale din București (1942, 1944, 1947).

Catalogul expoziţiei 2007 – Donaţia de grafică

 În anul 1946 s-a stabilit în București și a participat la expozițiile de stat organizate la Sala Dalles și de asemenea la expozițiile colective deschise în străinătate la Viena (1956), Sofia (1961), Praga (1968) și Minsk (1969). Expoziții personale au mai fost deschise la Bagdad, București (1973) și o amplă retrospectivă la Sala Dalles din București în anul 1978. În semn de recunoaștere a activității sale artistice, în anul 1968 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural. Pictorul a donat 60 de lucrări Muzeului de Artă din Târgu Mureș (1984), și după moartea acestuia (1989), soția pictorului (Viorica Gâscă) a făcut o substanțială donație (158 de lucrări de grafică și câteva picturi) Muzeului Național de Artă din București, care a organizat în anul 2007 o amplă expoziție (140 de piese expuse), însoțită de editarea unui album-catalog ilustrat cu lucrările expuse.

Podul din Baia Mare (1930) este un peisaj realizat în tehnica ulei pe pânză, o lucrare de tinerețe a pictorului, care a ajuns în colecțiile muzeului nostru printr-o inspirată achiziție realizată la sfârșitul anului 2015. Datorită importanței lucrării în contextul argumentativ al tematicii expoziției permanente Podul din Baia Mare și-a găsit repede un binemeritat loc în segmentul expozițional care ilustrează producția artistică băimăreană din perioada interbelică.

Eugen Gâscă (1908-1989)
Podul din Baia Mare (1930)

Imaginea tabloului este compusă din câteva elemente de peisaj care se desfășoară de sus în jos astfel: o porțiune de cer, dealuri în fundal, vegetație, laterala unei case, profilul unui pod și malul pietros al unei ape care curge la vale și iese din cadru prin partea dreapta-jos a picturii. Tânărul pictor a ales să poziționeze cadrul dreptunghiular al tabloului pe verticală și să propună o lecturare interesantă a picturii, de jos în sus, pe traseul sinuos desenat de curgerea Săsarului, adică o „citire” din aval înspre amonte, pe contrasensul de curgere, conferind ansamblului compozițional o structură complexă, deschisă și statică, dar cu multiple elemente menite să dinamizeze imaginea plastică. Caracterul static al compoziției este dat de orizontala podului de lemn, care este una din principalele linii din structura compozițională și este situată deasupra medianei orizontale a spațiului plastic. Această orizontală traversează aproape toată imaginea tabloului de la dreapta spre stânga. În extrema stângă această linie orizontală este oprită de vegetația coroanelor unui grup de arbori. Tot în această zonă este situată imaginea geometrizată a unei case, redată în cele mai deschise culori din tablou, care generează cel mai puternic contrast valoric din spațiul plastic și se constituie astfel în principalul centru de interes al lucrării. Jumătatea inferioară a tabloului este cea mai frământată, agitată și dinamică parte a lucrării, cu tensiuni generate de zigzag-ul malurilor și de frenezia curgerii apei învolburate printre bolovani. Partea superioară a imaginii plastice, în contrapondere cu cea inferioară, este una extrem de liniștită, fără vibrații cromatice majore sau accente menite să atragă atenția. Până și delimitarea dintre spațiul terestru și cel aerian se face printr-un contrast valoric ponderat, în care spațiul alocat reprezentării cerului este de aproximativ o treime din suprafața picturii iar două treimi rămân pentru pământ și apă.

Cromatica lucrării este una voit ponderată. Pictorul alege o gamă cromatică în care tentele de verde, oranj, albastru și violet sunt prezențe discrete realizate prin frumoase grizări și nuanțări cromatice, ținute în marea lor majoritate la valori apropiate între ele, toate situate lângă mediana valorică. Chiar și brunurile (derivate din roșu) care coboară sub valoarea medianei valorice se integrează armonios în ansamblul pictural, creând contraste valorice care generează interesante ritmuri plastice menite să capteze atenția privitorului. În zonele unde aceste contrastele sunt diminuate rămâne să admirăm frumusețea cromaticii lucrării care rezidă tocmai în această rafinată alăturare de nuanțări cromatice apropiate valoric. În Podul din Baia Mare puternica personalitate artistică a tânărului Eugen Gâscă nu se lasă influențată de exuberanța cromatică întâlnită în creațiile lui Ziffer, Jandi sau Nagy Oszkár și propune o abordare nouă, o alternativă la peisagistica băimăreană cunoscută până atunci.

Tocmai de aceea, astăzi putem afirma că lucrarea nu disonează în contextul picturii băimărene, ci vine să îmbogățească paleta abordărilor cromatice și stilistice ale producției artistice din «Centrul Artistic Baia Mare».

 

Dr. Ioan Angel Negrean

Post a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Marți-Duminică: 10:00 ‒ 17:00
Accesul ultimului vizitator se face la 16:30
Luni: închis

12 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
10 lei – expoziţia permanentă
5 lei – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

3 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
2 lei – expoziţia permanentă
1 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

6 lei – expoziţia permanentă + temporară (tot muzeul)
5 lei – expoziţia permanentă
3 leu – expoziţia temporară
30 lei – ghidaj
20 lei - taxa foto

Sari la conținut